Formandens beretning for året 2023

Formandens beretning

Det første hele år i foreningens levetid har budt på mange udfordringer og skuffelser som jeg senere vil komme ind på, men jeg er fortsat meget optimistisk på foreningens vegne.

Som en kun 1½ år gammel forening, hvor mange nye ansigter skal samles i en bestyrelse og finde fælles fodslag/retning, er det klart at der skal skæres en hæl og hugges en tå. Der skal findes en fælles holdning på flere områder som er svært, og særligt da man hver især har sine egne mærkesager med ind i bestyrelsesarbejdet. Der hvor det også er svært, er selvfølgelig den arbejdsmængde der følger med, når man kommer med gode idéer for Rønne By og samtidig ønsker at ændre tingenes tilstand i en positiv retning. Derfor ser I også i dag en ændring i bestyrelsens sammensætninger, hvor personer træder ned eller trækker sig, hvilket er i mine øjne det helt rigtige, da man overordnet ikke skal stå i vejen for foreningens fremadrettede virke til gavn for Rønne By.

 

Da foreningen blev stiftet, blev der fra flere sider sagt, ”god fornøjelse og held og lykke” med arbejdet for Rønne By.  Det skal ses i sammenhæng med at tidligere gode kræfters arbejde ikke på nogen måde har ført til synlige resultater eller forbedringer af Rønne By, hvilket har gjort at de har kastet ”håndklædet i ringen”.

Vi kaster ikke ”håndklædet i ringen”, vi arbejder videre og prøver at finde de smuthuller der opstår, når andre muligheder lukkes.

Aktivitet

Gennem året har vi holdt flere møder med BRK projektmedarbejdere, Handelsstandsforeningen, Byforeningen, Styregruppen for Rønnes Byudvikling, personer omkring projekt-Vandkulturhus, deltaget i offentlige møder, samt møder med Rønne Havn A/S m. v..

Det har i den grad givet foreningen et overblik over ”Rigets tilstand” når vi taler Rønne som helhed. Det har i den grad givet et indblik i, hvor vi er på vej hen. Det har desværre også givet syn for sagen, at kommunen i den grad ikke kan løfte nye initiativer for Rønne By på grund af det katastrofale økonomiske manglende råderum, vi befinder os i. Der er absolut ingen penge at gøre godt med nu!!

Store Torv, trafikudvikling

Vi har gennem året arbejdet på en meget længe ventet gadegennemføring, som vil føre trafikken uden om Store Torvs nordlige del, hvilket nu kunne lykkedes, da private ejendomme kom til salg. BRK medarbejdere sammen med eksterne konsulenter arbejdede desværre i en forkert retning på trods af de var blevet vist vejen. Her efterfølgende er kommunekassen så tom.  Så gadegennemføringen er i den grad taget ud af Rønnes udvikling og sendt på arkivet.

 

Rønne Havn A/S

Som I med sikkerhed har set, så er der indgivet flere høringssvar i forhold til udbygning af Rønne havn, hvor vi i Rønne Borgerforening har udført et meget stort arbejde. Det skal tilskrives særligt Claus, Susi og Lars store indsats som jeg gerne vil kvittere for her.

Når jeg nu vil trække nogle enkeltpunkter frem i min beretning vedr. Rønne havns udbygning, så er det støjmåling, land-strøm og Søndre bådehavn jeg vil nævne. Vi er meget stålfast i bestyrelsen på, at permanente støjmålinger er særdeles vigtige for, at vi sammen med borgerne kan sikre, at støjgrænserne  ikke overskrides. Vedr. land-strøm for både færger og krydstogtskibe, er det her særdeles vigtigt at fremtidssikre krydstogtturismen for Bornholm, og det gør man i vores øjne med land-strøm. Vedr. Søndre Bådehavn og Masterplan 2050 er særligt vigtig for kulturarven for fiskeriet og granithavnene, at det bevares. 

Men vigtigst af alt er, at Rønnes borgere kan bo og leve uden de får ødelagt nattesøvnen, eller ødelagt arbejdsdagen på grund af støj, at Rønnes Borgere ikke får ødelagt helbredet på lang sigt på grund af sodpartikler fra færger og krydstogtskibe. Derudover er det vigtigt for Rønne By, at have flere betagende åndehuller ved vandet, hvor livet kan nydes og kulturhistorien kan bevares.

 

Derfor må vi sige til den politiske ledelse, at der skal ske noget på disse områder. Ser man til Århus eller København, så etableres der land-strøm og der forskønnes havneområder til glæde for borgerne. Vi ved at vores dialog med Rønne Havn A/S er god, men idéer afvises.

Vi mener at det er op til den politiske ledelse at sætte retningen for Rønne Havn A/S og deres bestyrelse, ikke kun når det gælder antal kajmeter og vanddybder, men det gælder i den grad også når det handler om Rønneborgernes ve og vel.

Det lyder måske kritisk overfor kommunalbestyrelsen, men vi har forsat de positive briller på i Rønne Borgerforening, og er klar til en fortsat konstruktiv dialog med henblik på at opnå synlige resultater sammen.

 

Nørrekås-projektet

Som måske ikke alle ved, så er projektet til ca 40 millioner kroner ved Nørrekås faldet til jorden. BRK fik ikke det søgte tilskud fra Erhvervsministeriet, og man står nu tilbage med ingen ting. Projektet omhandlede gangforbindelse med skaterbane fra Velkomstcentret til Nørrekås, renovering af Bådehavnsvej foran ”Studsgård”, klimasikring og renovering af den vestlige mole, etablering af mindre erhvervslokaler til udlejning, etablering af kulturformidling af det maritime miljø m. v..  

Efter en samtale med BRK-medarbejder, så var det ret opgivende i samtalen vedr. Nørrekås. En senere udmelding fra en enkelt politiker der blev mødt på gaden, var meget rammende.

Citat: Det er usandsynligt, at der fra BRK´s side kommer flere tiltag på Nørrekås og henviser direkte til den meget dårlige økonomi, vi ser ind i årene fremover.

Det er i den grad en kedelig udmelding, men det får os i Rønne Borgerforening ikke til at give op, men i stedet måske gøre som andre byer her på øen, nemlig selv at fremkomme med et projekt som kan opnå støtte fra lokale fonde. Det er muligvis den eneste vej frem, både her og andre steder på øen, at vi selv har styringen på projekterne fra start til slut.

 

 

 

De små sejre

Det er muligvis med de små sejre´s vej vi skal gå sammen. Her vil jeg nævne de handlende rundt Lille Torv som har med meget små midler, lidt hjælp fra Vej & Park samt lidt hjælp fra Fonde, forskønnet og moderniseret Lille Torv og gjort pladsen mere brugbar for både borgerne og turisterne på en meget god måde. Og som der er meldt ud tidligere, så har de handlende mere på vej. Det hilser vi i Rønne Borgerforening i den grad velkommen. Vores egne små sejre i 2023 er: flere bænke på Store Torv, asfaltreparation af p-plads ved Netto, flere fuldtids-parkeringspladser på havnen.

 

Udvikling af foreningen

Vi har i bestyrelsen drøftet, hvordan vi bedst kommer ud med budskabet for Rønne Borgerforening, da det er vigtigt for os, at blive flere betalende medlemmer end de halvt hundrede, vi er i dag. Vi har udarbejdet postkort for Rønne Borgerforening, både til uddeling på Store Torv, men også som uddeles via flere handlende i centrum. Det håber vi giver flere medlemmer.

Men vi håber særligt i forhold til vores synlighed på vores mærkesager, som f.eks. høringssvar til Rønne Havns udbygning, at det viser at vi i Rønne Borgerforening virkelig er talerøret for borgerne i Rønne, når det handler om en større udvikling. Det vil forhåbentlig få flere til at engagere sig, og med det også melde sig ind i foreningen. Vi kommer fremadrettet at fastholde et kontingent på 50,-kr årligt for at sikre at alle kan være med økonimisk.

 

Rønne By de kommende år med 700-års købstadsjubilæum i 2027

Vi er generelt for al udvikling af Rønne By i bestyrelsen. Det gælder også de tiltag som omhandler projektundersøgelser for et kommende vandkulturhus i Rønne. Det vil vi gerne bakke op om. Hvor det står pt er uvist, og hvor kommunalbestyrelsens økonomiske tilsagn står pt er særdeles uvist. Men det kan ikke siges højt nok, vi bakker op i Rønne Borgerforening om undersøgelserne for et Vandkulturhus.

Vedr. Rønne Bys 700-års købstadsjubilæum, så er der allerede en gruppe af personer og handlende i gang med de indledende forberedelser som vi selvfølgelig bakker op om. Skulle de komme med en direkte konkret henvendelse vedr. opgaver rundt 700-års jubilæet, så ser vi på dem med positive briller.

Tak til bestyrelsen

Ellers vil jeg hertil sidst benytte lejligheden til at takke bestyrelsen for det gode arbejde der er gjort gennem hele 2023. Tak for det.

Ellers kan jeg oplyse at jeg som initiativtager til Rønne Borgerforening træder tilbage som formand nu, og håber at I alle vil bakke op om den nye formand. Jeg vil forsat befinde mig i bestyrelsen (hvis I vil stemme mig ind), herunder koncentrere mig om enkelt-projekter.  

Tak for ordet.

 

Flemming Bech

Afgående formand for Rønne Borgerforening den 28. februar 2024